TRYB JASNY/CIEMNY

Galaretka – warto jeść gdy się trenuje

Na dole zielona galaretka z jabłkiem, na górze borówki i czerwona galaretka fot. D.Szymborska


To nie jest propozycja dla osób niecierpliwych, potrzeby jest czas….bo galaretka musi stężeć, a wiadomo, że taka dwu kolorowa smakuje jeszcze lepiej więc tego czasu trzeba trochę….

Taki niskokaloryczny deser – jeżeli zapomnimy o bitej śmietanie jest korzystny dla naszego organizmu.

Żelatyna czyli składnik galaretki jest połączeniem białek i peptydów. Najpopularniejsze galaretki zawierają żelatynę pochodzenia wieprzowego, czyli wegetarianie muszą starannie czytać etykiety by uniknąć pokarmów zwierzęcych!

Żelatyna, zdaniem naukowców tłumi uczucie głodu, poprawia trawienie. Ma zwiększać metabolizm i wzmacniać kości i stawy. Od dawna kosmetyczki zalecają paniom, którym łamią się paznokcie – galaretkowe terapie, fryzjerki uważają, że poprawia kondycję włosów, naukowcy dodają jeszcze, że zawiera potas. Nic tylko jeść galaretki!

Składniki (3 porcje):


·      2 opakowania różnokolorowych galaretek,
·      owoce,
·      woda.


Przygotowanie:

By uzyskać dwukolorową galaretkę trzeba czasu, gdy dolejemy gorącą galaretkę do niezastygniętej – wszystko nam się wymiesza i deser będzie miał nieciekawy kolor, nie wspominając o mieszance smaku i chaotycznie pływających owocach.

Do szklanek lub miseczek włożyć umyte owoce, ważne jest by były one w małych kawałkach, lub zwyczajnie były małe – np. jagody, borówki.


Przygotować galaretkę, warto wlać troszkę mniej wrzątku niż zaleca producent – wtedy możemy być pewni, że galaretka zastygnie szybciej. Odczekać aż galaretka nie będzie gorąca i włożyć ją na 2 godziny do lodówki, przygotować kolejną i zalać drugą warstwę. Po 4 godzinach będziemy mieli pyszny, galaretkowy, owocowy deser!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa