TRYB JASNY/CIEMNY

Sałata z grillowanym serem halloumi i domowym sosem musztardowo cytrynowym

Zielono ale kalorycznie, za to bardzo smacznie...fot. D.Szymborska


Nie musi być grecka, może być taka misz masz z domowym sosem musztardowo cytrynowym. Smakuje wybornie, tylko uwaga ma bardzo dużo kalorii.

Propozycja dla tych, którzy kręcą nosem na „same liście”, szybka w przygotowaniu a połączenie musztardy, oliwy, soku z cytryny i odrobiny octu winnego gwarantuje wyrazisty smak!

Ser halloumni to 325kcal w 100 gramach, porcja na zdjęciu to trzy grube plastry to właśnie 100g, do tego 2 łyżki oliwy….kalorii przybywa….dobrze, że musztarda ich nie ma zbyt dużo i „liście” również nie należą do kalorycznych! Halloumni jest serem tłustym – 25g tłuszczu, ma 23g białka i aż 3g soli – dlatego z racji jego słoności nie trzeba dodawać soli do sosu sałatkowego.

Czas przygotowania sałaty – 15 minut

Składniki (2 porcje, traktowane jako lunchowe danie główne):


·      200g sera halloumni,
·      1 duży pomidor – podaję bez pestek w ćwiartkach,
·      6 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół,
·      ½ papryki – pokrojonej w słupki,
·      60g „liści” sałat,
·      4 łyżki kukurydzy,
·      sos: 1 łyżka musztardy, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny – wszystko starannie wymieszane trzepaczką.

Przygotowanie:


Rozgrzać patelnie grillową, ser halloumi pokroić w plastry, zgrillować. Wymieszać składniki sałaty z sosem. Podawać z gorącym serem!

Komentarze

  1. Uwielbiam ser halloumi :) A ta sałatka wygląda tak smakowicie, że ślinka cieknie. Będę musiała zaopatrzyć się znowu w ten pyszny ser i spróbować Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie :) bo to idealne danie na lato...na grill...albo może być nawet na lunch na balkonie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa