TRYB JASNY/CIEMNY

Meksykańskie tacos z indykiem, papryką ramiro i kolendrą

Sama łódeczka ma 70kcal, do tego ser i farsz....czyli obiad w jednej kalorycznej porcji fot. D.Szymborska


Wrapy – były, chrupiące (ale też z reguły rozpadające się) tacos też, tortille w wersji pszennej i kukurydzianej – jak najbardziej zjedzone, to czemu nie spróbować czegoś innego?

Łódeczki z tortilli? Świetny pomysł na podanie jedzenia, do tego nic nie wypada, łatwo je zjeść, z racji wielkości łódeczek nie jest to jedzenie bankietowe – za duża porcja, ale łatwe do zjedzenia np. w czasie imprezy.

Przygotowanie – cóż, tutaj trzeba liczyć się z 30minutami aktywnego gotowania i 3 godzinami sporadycznego mieszania sosu. Coś za coś, jak się nie chce używać gotowców to zwyczajnie trzeba to ugotować.

Składniki (na 8 łódeczek – wielkości dużej męskiej dłoni):


·      400g mięsa mielonego z udźca indyka,
·      1 i ½ cebuli czerwonej, pokrojonej w piórka,
·      pęczek kolendry,
·      1 czerwona papryka ramiro – pokrojona w cienkie plasterki,
·      2 puszki pomidorów,
·      1 puszka kukurydzy,
·      1 puszka czerwonej fasoli,
·      2 łyżeczki rozdrobionego kuminu,
·      2 łyżeczki słodkiej papryki,
·      1 łyżeczka soli,
·      jogurt naturalny grecki (duże opakowanie),
·      8 łódeczek z tortilli,
·      ser cheddar (150g),
·      ser gouda (150g),
·      sałata lodowa – opcjonalnie.

Przygotowanie:

Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać paprykę, zdjąć z patelni. Podsmażyć mięso mielone doprawiając kuminem i papryką. Dodać cebulę i paprykę, starannie wymieszać, wlać sos pomidorowy dodać kukurydzę i dobrze opłukaną czerwoną fasolę. Doprawić. Wkroić kolendrę, pamiętając o zostawieniu kilku listków do dekoracji. Ser utrzeć i wymieszać. Przez 3 godziny gotować sos na małym ogniu, co pewien czas mieszając. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Ułożyć wypełnione tartym serem i farszem łódeczki w piekarniku, przykryć folią aluminiową, piec przez 5 minut, zdjąć folię i zapiec jeszcze przez 7 minut. Podawać z jogurtem.


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa