TRYB JASNY/CIEMNY

Genialne smażone wrapy z awokado, kolendrą i kurczakiem (instrukcja FOTO)

Jak coś ma dodatek masła, pszennej mąki, mięsa....to jest kaloryczne i pyszne....fot. D.Szymborska


Wygląda na to, że będę częściej oglądać filmiki kulinarne na Facebook’u.  Przepis z ChefClub.tv jest genialny! U nas w kuchni został minimalnie zmodyfikowany, zamysł sosu i smażenia zawiniętych tortilli po prostu świetny i super smaczny!

Dawno mi tak wrapy nie smakowały, a jestem zadeklarowaną miłośniczką zawijania w tortillię najróżniejszych składników.

Przygotowanie tego dania zajmuje około 60min, jest proste i nie wymaga specjalnych sprzętów kuchennych, wystarczy: patelnia grillowa, duża patelnia (najlepiej teflonowa), tarka, deska i nóż do krojenia.

Uwaga to potrawa z tych kalorycznych, nawet bardzo, jest awokado, dużo sera, są placki pszenne i wreszcie to wszystko smażymy na maśle….ale za to jest to danie bardzo sycące, więc dużo kawałków nie zjemy….(przynajmniej w dietetycznej teorii).

Wreszcie co również ważne, wrapy kroimy przed podaniem, dzięki temu wszyscy przy stole od razu dostają jedzenie, nie ma sytuacji, gdy „wydajemy” po jednym wrapie, a reszta osób czeka….


Składniki na 5 smażonych tortilli:


Placek przed zawinięciem fot. D.Szymborska

Smażone na maśle pyszne wrapy fot. D.Szymborska


·      5 pszennych tortilli (25cm średnicy),
·      500g filetu z piersi wybieganego kurczaka,
·      1 dojrzałe awokado,
·      1 pęczek (duży) kolendry,
·      300g sera cheddar,
·      300ml śmietany 30% (w kubeczku),
·      puszka kukurydzy,
·      puszka czarnej fasoli,
·      1 cebula,
·      kumin,
·      sól i pieprz,
·      ½ kostki masła.


Przygotowanie:


Kurczaka posolić i zgrillować na patelni, odłożyć na bok. Gdy ostygnie pokroić w kostkę. Awokado obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać kurczaka, awokado i posiekaną kolendrę, dodać śmietanę. Odstawić na bok. Na patelni zeszklić cebulę, dodać kukurydzę i fasolę, doprawić kuminem. Odstawić na bok. Utrzeć ser. Na dużej patelni roztopić masło. Na tortilli ułożyć: tarty ser i farsz z kurczaka, dodać warzywa i jeszcze raz posypać serem, zawinąć placek i smażyć aż będzie brązowy, przewrócić na drugą stronę. Gdy gotowy, zdjąć z patelni i pokroić w duże kawałki, można jeść ze śmietaną lub sosem pomidorowym.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa