TRYB JASNY/CIEMNY

Łososiowe Tikka z ogórkiem przepis Jamie’go

Pyszne danie, a pomysł podania łososia na chlebku naan świetny i bardzo praktyczny! fot. D.Szymborska


Czasem dobrze wrócić do starej książki kucharskiej, takiej, która ma zakładki, zasuszone liście, poplamione strony (to akurat najlepsze nie jest), dodatkowe notatki do przepisów (bardzo praktyczne w kwestii naszego piekarnika, czy ustawień kuchenki)… do podręcznika Jamie’go Oliviera – "Ministry of Food" (tak, wiem, że jest już polskie wydanie, ale u nas w domu jest egzemplarz z 2008).

Tak jak u Jamie'go w Londynie nie było najsmaczniej, to znaczy było zwyczajnie – opis TUTAJ, tak jego przepisy są super pyszne! Takie świetne pomysły, bardzo rzeczowy opis i zawsze się udają!

Nie trzeba się niczego domyślać – Jamie przypomina o umyciu warzyw, czy tłumaczy jak kroić. Ot to jest książka dla początkujących i dla tych, którzy mają ochotę do niej wrócić – jak ja!

Łososiowe tikka z ogórkowym jogurtem jest świetnym daniem, bardzo szybkim do przygotowania (ja używamy gotowych chlebków naan) a sposób podania jest super praktyczny!

Jamie obiecuje, że danie przygotujemy w 17 minut, czasu nie mierzyłam, ale myślę, że to możliwe,  ja wcześniej sobie przygotowałam sos ogórkowy….

Składniki (3 porcje):


·      3 chlebki naan,
·      1 sporej wielkości ogórek wężowy,
·      1 cytryna,
·      jogurt grecki (4 łyżki),
·      kolendra (świeża),
·      600g łososia,
·      3 łyżki pasty tandoori,
·      olej do smażenia,
·      pieprz i sól.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury w której będziemy podgrzewać chlebki – różni producenci mają różne instrukcje.

Ogórek obrać ze skóry, pozbyć się pesteczek i posiekać. Wcisnąć sok z ½ cytryny i wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem, dodać siekaną kolendrę – odstawić do lodówki.

Łososia pokroić w paski o szerokości 1½cm, nasmarować pastą tandoori. Odstawić na bok.

Posiekać resztę kolendry i przygotować sobie do posypania już gotowego dania.

Rozgrzać olej na patelni, smażyć łososia 2min od strony skóry i 1½ minuty od drugiej strony – lub dłużej, gdy kawałki są grube.

W tak zwanym międzyczasie podgrzać chlebki naan.

Ułożyć na talerzu gorący chlebek naan, na nim ogórek z jogurtem, potem po 3 lub 4 kawałki łososia, znów sos z ogórkiem i posypać siekaną kolendrą, z boku ułożyć kawałeczek cytryny do ewentualnego skropienia.


Jamie ma rację to pyszne danie, a sposób podania na chlebku naan jest bardzo praktyczny, do tego nie trzeba gotować ryżu…prosto i pysznie!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa