TRYB JASNY/CIEMNY

Tortillia con calabacines czyli cukiniowo jajeczne szaleństwo

Cukiniowa tortillia jest teraz moją ulubioną wersją tego hiszpańskiego omletu! fot. D.Szymborska


Uwielbiam hiszpańskie tapas, najprostszym do przygotowania w domu jest….tortillia de patatas. Wystarczą ugotowane lub smażone ziemniaki i jajka. 

Taki hiszpański omlet można podawać na ciepło i na zimno, z chlebem, szynką, oliwkami, sardelami – pełna dowolność.

Wariacja na temat cukiniowego tapas jest bardzo pożywnym i przepysznym daniem. Równie dobrze smakuje na zimno, a dobrą wiadomością dla tych, którzy tak jak są bardzo niecierpliwi i bywają głodni – na gorąco też pysznie!

Cukiniową tortillie można przygotować w kilka minut, pod warunkiem, że wcześniej spędziliśmy sporo czasu na grillowaniu plastrów cukinii….

Składniki (na 6 sporych kawałków hiszpańskiego omletu):


Dobra na zimno, smaczna na gorąco....cukiniowa tortillia fot. D.Szymborska


·      6 jajek od wybieganych kur,
·      ¾ zgrillowanej, średniej wielkości cukinii,
·      sól i masło.

Przygotowanie:

Zgrillowaną cukinię położyć na papierowym ręczniku kuchennym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Plastrów nie kroić w mniejsze kawałki. Wbić jajka do miski, pamiętając by wbijać po kolei do małego naczynia i przelewać do dużej miski. Dzięki temu unikniemy wpadki, gdy np. ostatnie z 6 jajko okaże się zepsute. Wymieszać starannie jajka, doprawić solą, tak jakbyś przygotowywali jajecznicę. Na teflonowej patelni roztopić kawałek masła, dobrze rozprowadzić tłuszcz po patelni. Zmniejszyć „ogień”. Wlać masę jajeczną z cukinią, sprawdzić, czy jest równomiernie rozprowadzona.  Nie śpieszyć się, poczekać aż jajka będą na tyle ścięte, że przykładając talerz do patelni będzie można przełożyć tortillie na drugą stronę.

Warto zadbać o dobrą bagietkę i tapas gotowe! Kroimy kawałek i albo na ciepło podajemy na talerzu albo na zimno, w trójkątach na bagietce.



Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa