TRYB JASNY/CIEMNY

Kurki z koperkiem – najprostszy przepis

Teraz to już tylko mi bobu brakuje do letniego szczęścia obiadowego! fot. D.Szymborska


Uwielbiam kurki! To pyszne grzyby, na szczęście dla mojego, dość wrażliwego żołądka nie są aż tak ciężko strawne jak np. borowiki. Do tego są bardzo proste w przygotowaniu. Najwięcej czasu zabiera ich bardzo staranne domycie z piasku i ziemi. Jak to bywa z grzybami bardzo się „kurczą” w czasie smażenia, dlatego na 4 porcje makaronu z tymi grzybami trzeba usmażyć aż 600g kurek! W Polsce sezon już trwa, w sklepach można też spotkać kurki z Bułgarii, które też są bardzo smaczne. Ważne by wybierając kurki, które chcemy kupić przyglądać się ich wielkości – w przypadku tych grzybów im drobniejsze tym smaczniejsze!

Czas przygotowania makaronu z sosem kurkowym to około 30 minut, czyli bardzo dobry stosunek czasu spędzonego na gotowaniu do efektu kulinarnego jakim jest pyszne grzybowe, wysoko węglowodanowe danie!

Nie przelewam kurek wrzątkiem, nie są gorzkie, smakują świetnie i zachowują dużo leśnego aromatu!

Składniki (4 porcje):


Mycie grzybów jest zdecydowanie najnudniejszym zajęciem w tym gotowaniu, ale bez niego danie będzie niejadalne bo zgrzytająca ziemia czy piasek nie dodaje jedzeniu uroku....fot. D.Szymborska


·      600g kurek,
·      3 łyżki masła,
·      1 duży pęczek koperku,
·      sól, pieprz,
·      makaron (ostatnio wystarcza nam 60g zamiast 100!).

Przygotowanie:


Bardzo starannie umyć kurki w zimnej wodzie. Gdy grzyby są spore to je przekroić na pół lub na cztery. Roztopić masło na patelni, smażyć kurki przez kilka minut. Grzyby się kurczą i puszczają dużo wody. Doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie umyć i posiekać koperek. Dodać do miękkich już kurek i dalej smażyć. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z sosem kurkowym. Można podać tarty parmezan do smaku.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa