TRYB JASNY/CIEMNY

Domowy ketchup – pewność braku konserwantów!


Gruntowe, niepryskane, najświeższe na świecie - pomidory do domowego ketchupu fot. D.Szymborska


Nie żebym wyznawała jakieś teorie spiskowe, analizowała kody kreskowe, daty produkcji….. ale jeżeli chcę mieć pewność, że do końca wiem co jest w słoiku to….sama muszę zapakować jego zawartość.

Dokładnie tak jest z domowym ketchupem. Nie robię go zbyt często, bo a) sezon na pomidory nie trwa wiecznie, b) jest to dość czasochłonna „produkcja”. Coś za coś! Właśnie teraz pomidory z gruntu, niepryskane, smaczne są do kupienia w sensownych cenach. Jednym słowem to TERAZ trzeba zrobić ketchup!

20min – obieranie pomidorów ze skórki (3kg) + 5min – siekanie cebuli i czosnku + 15 minut smażenie na oliwie pomidorów, cebuli i czosnku z dodatkiem pieprzu i soli + 10 min – blendowanie na raty sosu + 30min – gotowanie zblendowanych pomidorów z cukrem i octem winnym + 20 min – wekowanie słoików…..

3 kg pomidorów i wszystkich dodatków uzyskałam około 0.8l ketchupu….dlatego warto się zatrzymać na lekturze etykiety ketchupu, bo często producenci reklamują, że 100ml ketchupy wyprodukowano z 150g pomidorów…w domowej produkcji nie ma takiego „przełożenia”.

Przed radosną produkcją domowego ketchupu warto się zaopatrzyć w małe słoiczki. Jak to się mówi coś za coś – jeżeli nie ma konserwantów to prawidłowo zawekowany ketchup może spokojnie czekać w spiżarni czy w kuchennej szafce na otwarcie, natomiast już otwarty słoiczek może stać w lodówce tylko kilka dni!

Składniki:


·      3kg pomidorów – im lepsze tym smaczniejszy będzie ketchup,
·      3 czerwone cebule,
·      5 ząbków czosnku,
·      5 łyżek cukru (trzcinowy, palmowy byle nie biały),
·      3 łyżki octu winnego (czerwonego),
·      1 łyżeczka soli,
·      1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
·      ½ łyżeczki czerwonego pieprzu,
·      oliwa do smażenia.

Przygotowanie:

Obrane ze skórki, pyszne pomidory fot. D.Szymborska
Owszem więcej zamieszania z tradycyjnymi wekami ale za to jak ślicznie taki słoiczek wygląda na śniadaniowym stole albo w czasie grilla...fot. D.Szymborska





Pomidory obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne. Cebulę posiekać, czosnek również. Wszystko smażyć na dużej patelni przez 15 minut. Doprawić pieprzem i solą. Następnie zblendować. Masę doprawić octem winnym i cukrem, sprawdzić smak i ewentualnie dodać przypraw. Gotować na małym ogniu do czasu uzyskania pożądanej konsystencji. Jak ketchup wystygnie to trochę stężeje. Wygotować słoiki i pokrywki, zawekować ketchup i można już się zastanawiać do jakich dań podamy nasz, domowy ketchup….

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa