TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka kolarza vol I – awokado, feta, słonecznik i pomidorki



Bardzo smaczna kolarska sałatka! Uwaga dużo kalorii ale coś za coś jak chce się mieć energię do jazdy! fot. D.Szymborska


Nie wiem co wyjdzie z gotowania strona po stronie, ale zaczęłam od początku. The Grand Tour Cookbook – strona 34 – bardzo smacznie wyglądająca sałatka. To startujemy z kolarskim jedzeniem!

Przygotowanie bardzo proste, składniki (z wyjątkiem orzeszków pini, które zastąpiłam słonecznikiem) do dostania w zwykłym sklepie. Hannah Grant miała rację, podmianki mlek i ewentualnie orzechów są do zaakceptowania. Sałatka z tych bardziej sycących dzięki dużej ilości awokado, jest też feta i prażony słonecznik. Kilka łyżeczek oliwy też dodaje kaloryczności, ale co najważniejsze smakuje wybornie!

Czas przygotowania – 10 minut!

Składniki (2 kolarskie, czyli spore) porcje:


·      1 dojrzałe awokado,
·      200g pomidorków koktajlowych,
·      2 łyżki siekanej pietruszki,
·      50g słonecznika prażonego,
·      100g sera feta,
·      3 łyżeczki oliwy,
·      sok z ½ limonki,
·      sól i świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:


Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżką wyjąć owoc ze skórki. Pokroić w paseczki i zalać sokiem z limonki. Pomidory wymieszać z pietruszką i dodać oliwę. Słonecznik uprażyć. Na talerzu ułożyć pomidorki z pietruszką, dodać awokado, pokruszyć fetę i doprawić.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa