TRYB JASNY/CIEMNY

Tortilla de patatas – danie na bankiet? TAK!

Przepyszna tortilla de patatas, krojona "w kostkę" staje się daniem bankietowym fot. D.Szymborska


Sancho Pansa ją uwielbiał. Don Kichote też ją jadł. Tortilla de patatas. Jeżeli przygotowywać by ją zgodnie z książkowym przepisem, to cebulę podsmażyć należy na boczku, dodać ziemniaki pokrojone w plasterki, gdy się usmażą, po chwili wbić jajka. Sancho Pansa zjadał hiszpański omlet.

W wersji katalońskiej podawany jest z kiełbasą, natomiast chłopska, najprostsza wersja to cebula, ziemniaki i jajka.

Tortilla de patatas jest daniem, bardzo sycącym. W Hiszpanii, odkąd pamiętam, jajka były bardzo drogie. Pod nazwą „królewskiego śniadania” kryją się jajka sadzone! Dlatego tortilla de patatas, która składa się z jajek i ziemniaków jest stosunkowo drogim daniem. W barze tapas, często owoce morza są tańsze od tego ziemniaczanego placka!

Do czasu rautu w Ambasadzie Hiszpanii tortilla de patatas kojarzyła mi się trójkątnym kawałkiem omletu serwowanym na kromce chrupiącego pieczywa, bagietki. A przecież tortillę można podać w sposób dużo elegantszy!

Wysoka, klasycznie usmażona tortilla, która jest pokrojona „w kostkę”, takie „finger food” – idealne jako przekąska.

Oto sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi pysznie!

Składniki (patelnia – średnica 24cm)


·      6 jajek od wybieganych kur,
·      1 cebula,
·      4 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
·      oliwa do smażenia,
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:


Ugotowane w mundurkach ziemniaki, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Odłożyć na bok. Cebulę podsmażyć na oliwie, pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wymieszać z ziemniakami. Rozbełtać jajka, doprawić. Wymieszać jajka z ziemniakami i cebulą. Rozgrzać patelnię, dodać odrobię oliwy. Wlać masę jajeczną z warzywami. Zmniejszyć ogień. Smażyć aż lekko zacznie dymić. Położyć talerz na patelni, przełożyć tortillę, następnie, bardzo delikatnie przełożyć ją drugą, surową stroną do patelni. Smażyć chwilę, znów delikatnie przełożyć na talerz. Można jeść na zimno lub ciepło, zawsze smakuje świetnie! Wszystkie dodatki, mieszane z umiarem świetnie się nadają do tego hiszpańskiego tapas.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa