TRYB JASNY/CIEMNY

Chilli con carne Jamiego Oliviera

Musicie mi uwierzyć, że pod tym serem jest pyszne, zapieczone chilli con carne, bo nachos i sosy to widać... fot. D.Szymborska


Tak, tak wiem, że Hiszpanie mają do Jemiego wielkie pretensje o przepis na paelle. Inni uważają, że jego pomysły na dania z różnych stron świata nie mają nic z klimatu, smaków z których powinny pochodzić. Ja Jamiego bardzo lubię, szanuję jego przepisy, bo są zawsze na tip top przygotowane, przemyślane, można się wiele nauczyć. Tak zaczynałam od tych jego najprostszych, ale przecież nie od razu umiemy wszystko w kuchni…..

Do niedawna uważałam, że znam dobry przepis (TUTAJ), teraz jestem przekonana, że zostanę przy tym „nowym”.


Jamie podaje to z ryżem, ja wolę z nachos, zapiekanym serem, kwaśną śmietaną i guacamole.

Owszem przepis z tych czasochłonnych bo od wejścia z torbami zakupowymi do kuchni do wyserwowania dania mijają dwie godziny. Acha, przepis Jamiego troszkę zmodyfikowałam, bo mowy o serze i nachos to nie było…

Składniki (6 solidnych porcji):



·      2 białe cebule (posiekane),
·      3 ząbki czosnku (zmiażdżone),
·      4 selery naciowe(drobno pokrojone),
·      2 papryki (wycięte gniazda nasienne i papryki pokrojone w kostkę),
·      2 marchewki (obrane i pokrojone w kostkę),
·      1 łyżeczka chilli,
·      2 łyżeczki kuminu (startego w moździerzu),
·      1 łyżeczka cynamonu,
·      puszka ciecierzycy (odcedzić),
·      puszka fasoli Kidney (odcedzić i przelać wodą),
·      2 puszki pomidorów,
·      700g mielonej wołowiny,
·      pęczek kolendry (posiekane i łodyżki i listki),
·      2 łyżki octu winnego,
·      oliwa do smażenia,
·      śmietana,
·      ser do tarcia,
·      nachos.

Przygotowanie:


Na oliwie podsmażyć warzywa, dodać przyprawy, wszystko starannie wymieszać. Ja smażyłam na patelni bo tak było wygodniej, potem przełożyłam do garnka i dodałam fasolę i pomidory. Następnie dodałam mięso i ocet winny. Jamie radzi, że gdy sos jest zbyt gęsty to można właśnie w tym momencie dodać trochę wody (czyli np. 200ml). Potem wszystko należy doprowadzić do wrzenia i gotować przez godzinę, mieszając co pewien czas. Dla mnie wersja zapiekana z serem i sosami jest najpyszniejsza.

Komentarze

  1. wow, bardzo urozmaicony :) ja zawsze "serwuję" klasykę (zresztą dostępną na moim blogu :)).
    Jemiego lubię za to co próbował robić dla szkół, coś zmienić, wprowadzić lepszego...

    OdpowiedzUsuń
  2. Z ciecierzycą? Jestem ciekawa jak smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa